HTTPS:
wat is het en waarom heb jij het nodig?

Nog niet zo lang geleden werden vooral websites die gevoelige data verzamelden voorzien van een zogenaamd SSL certificaat. Denk daarbij aan overheidswebsites en pagina’s met betalingsprocessen. Andere websites gebruikten het enkel omdat Google het een klein beetje meeweegt in de ranking, maar echt belangrijk was het niet.Inmiddels is data security een ontzettend actueel onderwerp. Wat betekent het en waarom heb ook jij een SSL certificaat nodig? Dit artikel legt het je uit.


SSL / TLS certificaat

Laten we beginnen met het SSL certificaat. Dit is een bestandje op de server, die ervoor zorgt dat de verbinding tussen de server van je website en de browser die jouw website toont, beveiligd is. Het zorgt voor gecodeerde overdracht van data tussen de server en de gebruiker. Mocht deze data onverhoopt toch onderschept worden, dan kunnen er geen gevoelige gegevens zoals wachtwoorden of persoonsgegevens uitgelezen worden. 

HTTPS vs. HTTP

SSL certificaten maken gebruik van het beveiligde https-protocol van de browser. Na het installeren van een SSL certificaat op jouw server, is jouw website dan ook enkel bereikbaar via een URL die start https:// en niet met http://.
Een website die via http:// beschikbaar is, zonder de ‘s’ van secure – is namelijk niet beveiligd.

Waarschuwingen niet-beveiligde website

En dat is precies de reden dat ook jij een SSL certificaat nodig hebt: jouw website wordt als onveilig gezien als het niet geïnstalleerd is. Dit zal je gebruiker niet alleen merken aan de http:// voor de URL, maar ook aan de meldingen die browsers hiervan geven. Denk aan een rood open slotje voor de adresbalk of een website die zelfs helemaal niet geopend wordt, omdat hij onveilig is.

http-https

Dus ook als je helemaal geen gegevens van jouw bezoekers vraagt… Zorg voor een veilige verbinding en een goede gebruikerservaring. 

Hulp nodig?

Contentmanagen.nl heeft veel ervaring in alle stadia van website beheer, van conceptfase tot het dagelijkse beheer en het optimaliseren na achterstallig onderhoud. Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, of chat direct met één van onze contentmanagers via het chat icoon rechtsonder in deze pagina. We helpen je graag verder!

Contentmanager Ananda
Ananda | Contentmanager
globe


Verder lezen?

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

laptop en notities

Image specs voor online beeld

Behalve over de opbouw van de mediabibliotheek is het ook handig om na te denken over de afbeeldingen zelf. In welk formaat upload je ze (jpg of png) en hoe groot zijn ze? Wat het meest geschikt is hangt af van de specificaties, gesteld door bijvoorbeeld het platform of het CMS waar je afbeelding in geplaatst wordt.

Lees verder »
images

Stockfoto’s en gebruiksrechten

Afbeeldingen zijn onmisbaar op je website. We schreven al eens over het belang van een SEO-waardige image gallery. Maar waar begin je met het vinden van beeldmateriaal? Schiet je je foto’s zelf, huur je een fotograaf in of gebruik je stock images? Hoe kom je aan beeld dat past bij jouw organisatie? En waar moet je op letten als het gaat om auteursrechten?

Lees verder »