Video op je website:
de do's en dont's

De populariteit van video’s als marketinginstrument is de laatste jaren sterk gegroeid. Je komt ze tegen op sociale mediakanalen van alle soorten. Op sommige van die platforms draait het zelfs puur om video – denk aan TikTok. Geen verrassing dus dat het gebruik van video op je eigen website ook een goede zet kan zijn als je je conversie wil vergroten. Voor welke doelen is het een goed idee om video’s te gebruiken? Waar moet je aan denken? Lees er alles over in deze blogpost.

 

Welke functies heeft video?

Informeren en instrueren 

De belangrijkste reden dat men video online inzet is om informatie en instructies te geven. YouTube staat er vol mee. Als je wil weten hoe je een fietsband plakt, een bepaald gerecht maakt of hoe je je haar stijlt: je vindt duidelijke instructies in diverse video’s. Met video kan je informatie geven over je product of dienst, of je bedrijf promoten. Bovendien kan de video zelf het product zijn dat je verkoopt. Heb je bijvoorbeeld een online cursus, dan kun je je lessen (deels) in videovorm aanbieden.

Laten zien hoe je product werkt

Bewegend beeld zegt meer dan alleen tekst: soms is het veel makkelijker iets te laten zien dan het te omschrijven. Verkoop je je product in een webshop? Productvideo’s zijn dan ideaal. Laat in zo’n video zien hoe je product er van verschillende hoeken uitziet, hoe je het gebruikt of wat het doet ‘in actie’.

Visitekaartje van jezelf of je bedrijf

Vergelijkbaar met productvideo’s kun je ook je bedrijf of jezelf in beeld brengen via video. Stel jezelf voor aan potentiële klanten. Een persoonlijk verhaal, verteld door jou zelf, schept vertrouwen bij mensen.

Waardevolle toevoeging aan je website

Het is belangrijk dat je video van toegevoegde waarde is voor je website. Wat waarde toevoegt, verschilt natuurlijk per organisatie en per website. Wel kun je de volgende punten als richtlijn aanhouden:

Laat je persoonlijkheid zien

Maak video’s die overeenkomen met je eigen stijl en persoonlijkheid of die van je merk. Wees jezelf, laat de kracht van je bedrijf of merk zien. Naast de inhoud van de boodschap kun je ook in je gedrag uitdragen hoe je met de klant omgaat. Spreek de kijker aan zoals je je klanten aanspreekt.

Blijf bij de kern

De meeste mensen zullen een te lange video niet tot het einde uitkijken, dus houd het kort. Vermijd lange intro’s en kom direct tot de kern. Maak duidelijk welke informatie de kijker kan verwachten. Je kunt je video ook in hoofdstukken opdelen, zodat de kijker direct naar het onderdeel kan klikken waar hij of zij in geïnteresseerd is. Handig om bij het overzicht met de onderwerpen ook een korte uitleg te geven (in geschreven tekst) over wat de kijker gaat zien.

Gebruik ondertiteling

Het gebruik van ondertiteling is aan te raden om verschillende redenen. Het komt de toegankelijkheid ten goede – mensen met bijvoorbeeld gehoorproblemen kunnen meelezen – en ook voor de ranking in Google is het fijn. Daarnaast worden video’s op Facebook bijvoorbeeld het grootste deel van de tijd zonder geluid bekeken. Het heeft dus wel degelijk zin om te zorgen dat je video ook zonder audio goed te volgen is.

Er is nog genoeg te zeggen over de toepassingen van video en waar je op moet letten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het daadwerkelijk opnemen van een video. Als je na deze introductie nog vragen hebt of eens wil praten over de mogelijkheden, neem dan gerust contact op. Stuur ons een e-mail of chat direct met één van onze medewerkers via het chat icoon rechtsonder op deze pagina.

Contentmanager Laura
Laura | Contentmanager
video


Verder lezen?

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

technologie

Video plaatsen op je website, hoe doe je dat?

Je bent na het lezen van de vorige blogpost over video aan het filmen geslagen en hebt een fantastische video gemaakt. Een sterk en persoonlijk verhaal, waarin je laat zien waar je voor staat of hoe je product of dienst werkt. Hoe zorg je er nu voor dat je video zichtbaar is op je website?

Lees verder »
globe

6 nuttige tips voor het opzetten van een meertalige website

Er zijn allerlei goede redenen om je site in meerdere talen beschikbaar te maken. Je bereikt er meer potentiële bezoekers mee, die het waarderen om jouw website in hun eigen taal te kunnen lezen. Professioneel vertaalde content van goede kwaliteit leidt bovendien tot betere vindbaarheid in de zoekmachines. Maak een plan van aanpak voordat je begint met het bouwen van je meertalige website. De aanwijzingen in deze blogpost helpen je op weg!

Lees verder »