Wat is een sitemap
en hoe maak je deze?

Een sitemap kun je in feite zien als de inhoudsopgave bij een boek. Het is namelijk een pagina waarin links naar alle pagina’s van de website staan. Meestal zijn deze gesorteerd op onderwerp of relevantie. De sitemap is dan ook een handig hulpmiddel voor zowel zoekmachines als bezoekers om bepaalde pagina’s te vinden op je website.

Welke sitemaps zijn er?

De twee belangrijke sitemaps die vaak ingezet worden zijn XML en HTML. De ene is voor de bezoekers van je site en de andere is voor zoekmachines. Wanneer je gemakkelijk gevonden wilt worden door zoekmachines is een XML-sitemap noodzakelijk. Deze geeft namelijk een overzicht van de structuur van je website in een zoekmachine-vriendelijke taal. De zoekmachine kan de sitemap gebruiken om je site gemakkelijker te vinden en te indexeren.

De HTML sitemap wordt vaak ingezet voor de bezoekers van je site. Deze sitemap is vaak te vinden onderaan je website. Het is een aparte pagina binnen je website die een lijst van de pagina’s van je site overzichtelijk weergeeft met hyperlinks naar elk van deze pagina’s. Hierdoor wordt het voor de bezoeker gemakkelijker om door je website te navigeren en pagina’s te vinden waar naar deze op zoek is. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de sitemap goed wordt weergegeven op zowel smartphones als desktops. Het maken van een HTML-sitemap is voor jouw website een goede manier om de gebruiksvriendelijkheid ervan te verbeteren.

Hoe maak ik een sitemap?

Er zijn online veel sitemap generator tools te vinden. Voor een HTML sitemap kun je bijvoorbeeld de My Sitemap Generator gebruiken. Middels deze tool heb je binnen enkele minuten je complete HTML sitemap in zicht. Gebruik je WordPress als CMS? Dan zijn er verschillende plugins beschikbaar om eenvoudig een HTML sitemap op te zetten. Denk hierbij aan plugins als WP Sitemap Page en Simple Sitemap.

Indien je klaar bent met het maken van je HTML sitemap, dan kun je een link naar de sitemap in de footer van je website plaatsen.
Wat de XML sitemap betreft, hiervoor genereren de meeste CMS’en automatisch een XML sitemap. Het enige dat je hiervoor dient te doen is het volgende intypen in jouw internetbrowser:

jouwdomeinnaam/sitemap.xml
Bijvoorbeeld: contentmanagen.nl/sitemap.xml

Jouw sitemap indienen

Nadat je je XML sitemap hebt aangemaakt, is de laatste stap in dit proces om Google hiervan op de hoogte brengen. Het doorgeven van de sitemap doe je in de Google Search Console bij het tabje Sitemaps.
Doorloop deze stappen:

  • Log in bij de Search Console of maak een account aan.
  • Ga naar Sitemaps aan de linkerkant van het scherm.
  • Maak vervolgens de URL van de sitemap compleet door simpelweg ’sitemap.xml’ te typen.
  • Druk op de verzenden-knop.


Mocht je hier hulp bij nodig hebben, neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier of chat direct met ons via het icoon rechtsonder. We helpen je graag verder!

Contentmanager Sevil
Sevil | Contentmanager
sitemap


Verder lezen?

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

laptop en notities

Image specs voor online beeld

Behalve over de opbouw van de mediabibliotheek is het ook handig om na te denken over de afbeeldingen zelf. In welk formaat upload je ze (jpg of png) en hoe groot zijn ze? Wat het meest geschikt is hangt af van de specificaties, gesteld door bijvoorbeeld het platform of het CMS waar je afbeelding in geplaatst wordt.

Lees verder »
images

Stockfoto’s en gebruiksrechten

Afbeeldingen zijn onmisbaar op je website. We schreven al eens over het belang van een SEO-waardige image gallery. Maar waar begin je met het vinden van beeldmateriaal? Schiet je je foto’s zelf, huur je een fotograaf in of gebruik je stock images? Hoe kom je aan beeld dat past bij jouw organisatie? En waar moet je op letten als het gaat om auteursrechten?

Lees verder »