Mobile First:
wat is het precies en wat zijn de voordelen?

 

Vandaag de dag is een goede weergave van je website op mobiele telefoons erg belangrijk. Er wordt erg veel op het internet gebrowsed via de smartphones. Dat is ook de reden dat Google tegenwoordig eerder naar de mobiele versie van een website kijkt dan een desktop versie. En dat bepaalt ook mede de ranking van je website in Google. Dit noemen ze ‘Mobile first indexing’.


Omdat het ranken in Google zo enorm belangrijk is, heeft deze beslissing gezorgd voor een verandering in de manier waarop bedrijven hun websites ontwikkelen, namelijk met de ‘mobile first’ benadering.

Het verschil tussen desktop first en mobile first

Als een website wordt gemaakt met ‘mobile first’ benadering, wordt deze allereerst ingericht voor optimale gebruiksvriendelijkheid voor de mobiele bezoeker. Voorheen werd een website gebouwd met inrichting voor desktop gebruikers, maar met een ‘responsive’ variant, waardoor deze goed schaalde voor gebruik op een mobiele telefoon of tablet.

Voordelen van mobile first

Een responsive website is prima te gebruiken op mobiele apparaten, maar de mogelijkheden om je website alleen aan te passen voor ‘mobile’ zijn gelimiteerd. De rangschikking van de blokken die zich omzetten naar een mobiele weergave wordt voor het grootste gedeelte bepaald door de desktopversie. Dat kan voor onlogische weergaven zorgen. Daarnaast is het scherm van de bezoeker op een smartphone veel kleiner dan een desktop scherm en lijken bepaalde stukken tekst dus veel langer op mobiele apparaten. 

Het is dus verstandig om deze teksten wat beknopter te schrijven voor mobiele weergave. Lees meer over schrijven met gebruiksvriendelijkheid in gedachten in ons artikel over UX-writing. Op mobile first designs wordt ook enkel essentiële functionaliteiten toegepast, waardoor de website een minimalistische uitstraling heeft en content-bewuster is. Dit zorgt er mede voor dat de website lichter is, waardoor deze sneller laadt en reageert. Dit is ook een belangrijke graadmeter voor een hogere Google-ranking. Hoe sneller de website is, hoe beter de ranking.

Wil je meer weten of heb je hulp nodig met het ontwikkelen van een mobile first website? Neem vrijblijvend contact met ons op, of chat direct met één van onze content managers via het chat icoon rechtsonder in deze pagina. We helpen je graag verder!

Contentmanager Glenn
Glenn | Contentmanager
Elektronische apparaten


Verder lezen?

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

chatbot

Aan de slag met de chatbot

Je hebt goed onderzoek gedaan naar de toegevoegde waarde van chatbots voor jouw bedrijf en hebt de beslissing genomen om een chatbot te implementeren. Maar de vraag is: hoe ga je deze ontwikkelen en wat zijn de aandachtspunten? In deze blogpost nemen we je hierin mee.

Lees verder »
chat

Chatbot: To do or not to do?

We kunnen inmiddels niet meer om chatbots heen. Technologie ontwikkelt zich in rap tempo en chatbots zijn van grote waarde voor menig organisatie. Twijfel jij nog of je een chatbot moet implementeren? In dit artikel delen we handige informatie en tips.

Lees verder »